Sommerreisetips: Ta turen til Oslo for utforskning!

Vi har fullstendig sommerferie og vil dele den litt med dere - denne gangen fra Oslo og to av byens flotte parker!

Riktig god kveld 😊☀️ vi tok nok en tur i ferien vår og denne gangen hadde vi med oss vår gode venn ut på tur. Rett før uværet kom til Oslo sentrum rakk vi å ta turen innom Vigelandsparken, Holmenkollen og Holmenkollbakken og tilslutt Botanisk hage som ligger midt i Oslo sentrum. 

Alt søkte vi opp på Google og på GPS i bilen, Holmenkollen skrev vi på GPS for å komme dit, Sars gate 1 skrev vi også for å komme til botanisk hage og vi søkte også opp Vigelands parken med parkering rett ved. Eneste ulempen er at det stadig graves og stenges på forskjellige områder.... Men da kan man være heldig og få litt ekstra sightseeing... 😀😉

ptrsdrptrptr

De fire bildene over her er ta Vigelandsparken og fra Botanisk hage. Nr 1 og nr 3 er fra botanisk hage mens nummer 2 og 4 er fra Vigelandsparken. 

sdrsdroznoroznor

Utrolig flotte skulpturer og utrolig flott og herlig natur er tatt vare på i såkalte grønne lunger i hovedstaden vår 😉 i bildet over svømmer svanemor med sine fire små, mens under her er kalle anka på tur i dammen. 

sdroznor

Bildet over her er fra vikinghagen og vikingentiden, utrolig mye spennende å utforske litt 😀

oznornorsdr

Dette skriver vår kjære Wikipedia om Vigelandsparken: 

Vigelandsanlegget, opprinnelig kalt Tørtberg-anlegget, er skulpturanlegget i Frognerparken i Oslo. Skulptursamlingen har fått navn etter kunstneren som har modellert den, Gustav Vigeland, fra 1920-årene til sin død i 1943. Vigelandsanlegget er en av Oslos ? og Norges ? mest besøkte attraksjoner med over en million besøkende hvert år.

Vigelandsanlegget ble, som en del av Frognerparken, vedtatt fredet av Riksantikvaren etter kulturminneloven 13. februar 2009, som første parkanlegg i Norge, under navnet «Frognerparken og Vigelandsanlegget».

sdrnoroznor

Vigelandsanlegget omfatter 320 mål i Frognerparken og inneholder tilsammen 214 skulpturer, tretten smijernsporter, to bronsedører på portstuene og to vindfløyer. Alle skulpturene er modellert av Vigeland, og parken er opparbeidet etter hans tegninger. Sentralaksen i anlegget er 850 meter lang, og skulpturene er gruppert i fem større enheter langs denne:

  1. «Hovedportalen» (inngangen i øst)
  2. «Broen» (over Frognerdammen) med «Barneplassen»
  3. «Fontenen»
  4. «Monolittplatået»
  5. «Livshjulet» (i vest)

Skulpturanlegget inneholder det meste av kunstnerens produksjon. Skulpturene er i bronsegranitt og smijern. Parken inneholder nærmere 600 figurer. Kunstneren modellerte selv alle skulpturene i full størrelse, mens hogging i granitt og støping i bronse ble utført av dyktige håndverkere. Arbeidet med parken strakte seg over mange tiår og den sto først ferdig rundt 1950. Oslo kommune bar de største kostnadene, men det var også flere privatpersoner som bidro med tilskudd.

Noen få skulpturer utenfor hovedaksen i det opprinnelge Vigelandsanlegget er satt opp etter kunstnerens død.

davsdrsdrdav

Skulpturen over her er også fantastisk laget, det viser en eldre mann som tar vare på sin eldre kone til det siste, flott laget og viser et utrolig varmt og flott tema 😀😉 cafe var det også i parken som heter Anne på landet og man kan også se statuen som er kjent her og andre steder, sinnataggen, som er fantastisk laget! 

sdrdavdavptr

Om botanisk hage står det dette på Wikipedia

Botanisk hage på Tøyen i Oslo er Norgeseldste botaniske hage, den ble etablert i 1814. Hagen og samlingene er siden blitt del av Naturhistorisk museum, sammen med blant annet Geologisk museum og Zoologisk museum. Naturhistorisk museum er igjen en del av Universitetet i Oslo (UiO). Botanisk hage har et areal på 150 mål, med rundt 35 000 planter, fordelt på 8 500 arter fra ulike deler av verden. Utvalget er under stadig utvidelse og omlegging.

Hagens areal var ved etablering 75 mål, og UiOs eldste bygning, Tøyen hovedgård, ligger i hagen. Hagens arealer ble stukket ut alt i 1814, men først anlagt i perioden 1815 til 1818 av den tysk-danske gartneren Johan Siebke. Hagens plan var utarbeidet i København. Botanisk hage er siden doblet i størrelse. Området er delt i temaer som systematisk avdeling, nytteveksthage, fjellhage og arboret. De to utstillingsveksthusene Palmehuset og Victoriahuset er del av Botanisk hage.

Botanisk museum (etablert 1863) ble slått sammen med Botanisk hage i 1975. Formålet med Botanisk hage er å formidle kunnskap om mangfoldet i planteriket og ikke minst betydningen av bevaring av dette mangfoldet. Planter som er truet eller sårbare i norsk natur blir ivaretatt i Botanisk hage.

I 1995 ble Botanisk hage kåret til Årets grønne park. Parken er en grønn lunge og et viktig rekreasjonsområde for Oslos befolkning. 

 

davptrsdrptrcof

Deilig solskinn og strålende vær i hovedstaden før regnet øste ned og tordenskrallet rullet over byen. Bildene over her viser flere statuer og mange turister som besøkte hovedstaden idag ☀️

oznoroznordavptrdav

Før vi besøkte Botanisk hage så besøkte vi også Holmenkollen. Her oppe blir det arrangert skihopp, skivm, skigåing og skiskyting blantannet! 

Holmenkollen er et fantastisk område hvor man kan ta heisen opp i hopptårnet, kjøre ski i en skisimulator, spise litt god mat eller besøke skimuseet. Man kan også nyte en fantastisk utsikt fra toppen her hvor man kan se hele Oslo og både ut og innseiling av båtene ut og inn i Oslofjorden. Et sted som virkelig anbefales å besøke! For å komme inn i museet og opp i tårnet koster det 140 for voksen og 90 for barn. 

ptrcofcofdav

 

Wikipedia kan man lese dette om Holmenkollen: 

Holmenkollen er et boligstrøk i bydel Vestre Aker i Oslo. Kollens høyeste punkt ligger 371 meter over havet. Holmenkollen, og da spesielt Holmenkollbakken, er en av Norges mest kjente turistattraksjoner med over 1 million besøkende hvert år. Egennavnet Besserud er en del av området, det er her den kjente hoppbakken ligger.

rhdrcofcof

Der står det også dette om Holmenkollen: 

Boligbyggingen i Holmenkollen tok til for alvor i forbindelse med anlegget av Holmenkollbanen i 1898. Tomter langs med banen ble solgt for å sørge for et jevnt kundegrunnlag, ut over trafikken av ski- og turgåere. Den fine utsikten og korte avstanden til Marka gjorde at strøket ble svært attraktivt, og området er i dag preget av villabebyggelse. I de senere årene har det i tillegg foregått en tildels omstridt fortetting og utbyggning av boligområdene, særlig i området ovenfor Holmenkollbakken (Voksenkollen).

Holmenkollbanen bidro også sterkt til at området ble tatt i bruk som rekreasjonsområde for Oslos befolkning. Området er brukt som inngangsport til Nordmarkas vestre del og sommerstid er turgåing, fiske, sykling og kanopadling populære aktiviteter. Vinterstid er området tilrettelagt med oppkjørte og tildels opplyste skiløyper til konkurransetrening og turgåing.

 

sdrdavdavsdrsdrdavcofoznorsdrsdrsdrsdroznorsdrsdrsdrdavsdrdavdavsdrsdroznorsdrrhdrsdrsdrcofcofdavdavsdrcofcofcofsdrnornorsdroznorptrptr

Håper bildene fra Oslo falt i smak og at du kanskje vil ta deg turen inn dit du også 😉 Oslo er en utrolig fin sted for å dra og besøke med mange steder man kan se: 

Slottet, stortinget, Karl Johans gate, Tv2, Slottsplassen, disse 3 nevnte tingene her osv osv. 

Fortsatt god sommer og til neste gang vi sees:

- Have a nice week in the summer 😀☀️😉

ptr

0

Skriv en ny kommentar