Isegran Kråkerøy i Fredrikstad - en perle i byen!

En sted som virkelig anbefales hvis du skal besøke Fredrikstad, det er Isegran hvor man kan gå til, kjøre bil til eller ta ferge til.... Hvis man vil....

ISEGRAN - Fredrikstads, eller en av byens flotte naturskjønne perler. Dit gikk turen i går ettermiddag etter arbeidstiden. Det som startet som en tur i gråværet endte tilslutt opp med strålende solskinn og deilig sommervarme blant store flotte trær som står der nede på en del av festningsbyen.

Hit kan man komme med bil, eller man kan parkere og gå hit, eller hva med å ta den flotte byfergen som er gratis i tillegg ut hit? Alternativene er mange og man kan til og med gå av bussen på Kråkerøyveien og rusle en tur ned hit på Isegran. Fasilitetene her på Isegran er mange, her er det gamle rester etter fortet som kommunen har planer om å ruste opp og bygge til amfi i løpet av noen år, man har store fine grønne gressplener som man kan sole seg på, ha piknik hvis man vil, eller bare sitte her en ettermiddag etter arbeidstid og nyte sola. Det som også er fint her ute er at det er store fine trær her også som gir god skygge dersom man vil ha det også. Plassen er populær for barnehager og skoler når de skal ha eventuelt sommeravslutning eller ha en tur dag ut fra barnehagens porter. 

På Isegran ble også ANNO spilt inn for noen år siden, her kan man også rusle ned og se der hvor ANNO landsbyen lå før, det meste er tatt ned og ryddet bort nå, men mye som man så på den populære NRK serien står her fortsatt og er til å kjenne igjen fra TV- skjermen. Her kan man også se fantastiske Najaden ligge til kai, et fantastisk skip som rustes opp og som brukes til show og musikaler av blantannet Alexander Hermansen. Her ligger det også en gammel ferge man kan ta en kikk på, mye historie her! 

cof

På førsten av Isegran kan man se de massive trærne strekke seg flott opp i været og skygge unna sola for den som ønsker det.

cofoznor

Plassen har store gressletter som også er populære avslutningsdestinasjoner for skoler og barnehager i Fredrikstad kommune. Huset på bildet til venstre her ligger innerst ved Isegran fortet og er godt ivaretatt.

nor

På Isegran kan man fine flere forskjellige opplysningstavler hvor man kan lese om Isegran, her er en av dem med historien om festningsverket.

cofrhdroznorrhdr

Her på Youtube kan du klikke deg inn for å se en liten video som er laget fra Isegran

rhdrrhdrcofrhdr

VisitNorway kan man lese litt om Isegran, her står det blantannet dette om fortet på Kråkerøy:

Isegran er en levende kystkulturpark og et senter for formidling av tradisjoner, historie og opplevelser. Båter blir restaurert i de samme bygningene de en gang ble bygget i, og Isegrans unike historie blir videreført i en grønn oase i skjæringspunktet mellom by og elv. Isegran er også en museumshavn med et vakkert skue av tradisjonsrike båter langs bryggene, de fleste i privat eie. 

 

Besøk den vakre øya som ligger der hvor Glomma deler seg i Østerelva og Vesterelva ved Fredrikstad. Det perfekte sted for mat, kultur og rekreasjon. Historiske Isegran ligger nydelig til i elveløpet mellom Gamlebyen og Kråkerøy i Fredrikstad og kan nåes via Kråkerøybroen eller med Byfergen.
 

Magasinet tilbyr mat, underholdning og vakker utsikt mot Gamlebyen og Vaterland i sør. På øya finnes også maritimt senter for bygging og rehabilitering av trebåter, og også landets eneste båtbyggerlinje.
 

Isegranhuset, også kalt ?Det Gule Huset? og ?Empirehuset? ble oppført i 1730, på tuftene av den gamle vaktstua på Isegran og anses for å være Østfolds eldste stående trebygning. Renessansehagen utenfor Isegranhuset ble påbegynt restaurert i 1985 og holdes vedlike hvert år takket være en fantastisk dugnadsinnsats, her kan man også nyte utsikten mot Cicignon, og lytte til sildringen fra vannhjulet i Glomma.

oznoroznoroznordavcof

På Wikipedia når man søker opp Kråkerøy så kan man lese dette om fortet:

Isegran, en liten øy på nordøstsiden av Kråkerøy, er det første stedet i Fredrikstad som er nevnt i historiske kilder. Her bygde jarlen Alv Erlingsson ? «Mindre Alv» ? en borg i siste halvdel av 1200-tallet. Det rekonstruerte møllehjulet på nordsiden av øya er et blikkfang der Glomma deler seg i østre og vestre løp rundt nettopp Isegran og Kråkerøy. Man kan også klikke seg inn via samme side og lese om Isegran hvor det står blantannet dette:

rhdrcof

Isegran fort er et fort beliggende på en 80 mål stor øy i Fredrikstad. Fortet omtales første gang i 1287 i islendingen Gottskalks annaler.[1]

Øya Isegran stikker ut fra nordspissen av Kråkerøy og deler Glommas utløp i to, Østerelva og Vesterelva. Jarlen av Borgarsyssel, Alv Erlingsson, hadde en liten festning her bygget i tre og stein på slutten av 1200-tallet. Tømmerborgen ble ødelagt i 1287 av kongens store hærstyrke.

I dag er ingen spor av Alv Erlingssons festning, men restene av skansen ble en del av Fredrikstads forsvarsverker på midten av 1600-tallet. Tårnet på Isegran ble bygd i tidsrommet 1674-1742, og senere[når?] betydelig restaurert. I 1670-årene ble Isegran forsterket for moderne krigføring og admiral Peter Wessel Tordenskiold brukte det som en viktig base under den store nordiske krig. Isegran var fram til 1680 også landets eneste orlogshavn. På Isegran står for øvrig Fredrikstads eldste trebygning ? det over 300 år gamle «Empirehuset».

Opprinnelsen til navnet «Isegran» er uklar, men det kan være en forvanskning eller avledning av Île Grand, fransk for den store øya.[2]

 

cofrhdrdavdavrhdrrhdrdavrhdrdavrhdrrhdrcofoznoroznoroznoroznordavoznorcofcofdavnordavdavoznordavdavdavdavrhdrrhdrdavdavrhdrdavdavdav

Håper dere vil ta turen for å besøke Isegran og dens vakre omgivelser på Kråkerøy :-) Vi kommer tilbake med flere fine steder å besøke i vår kjære by og fylke!

2

Dette må jeg se engang. Fin blogg du har

Elma: tusen takk for det ?

Skriv en ny kommentar