Sjekk denne utsikten!

På Holtevarden på Kråkerøy kan man nyte herlig utsikt utover vannet og strålende solskinn når sola er fremme!

HÆLLÆ!

Ny uke og nye bilder fra i høst og litt tidligere i året som har vært. Noen av de bildene som jeg har lagt ut på bloggen idag er tatt av min gode venn Ole-Jørgen Karlsen, en dag han var på stedet som dere skal få lese litt om underveis i dagens blogginnlegg. Stedet jeg tenker på heter Holtevarden og ligger på Kråkerøy i Fredrikstad. Ja nå har det vært litt mye om Fredrikstad i det siste, men her finnes det utrolig mange fine steder å besøke når man først begynner å søke litt rundt på nettet og ta en runde på kartet for å se. På mandags ettermiddag valgte jeg og Ole-Jørgen å rusle oss en tur utover Enhuusveien og mot Kråkerøy kirke, der tok vi til høyre utover mot Hvaler, men rett etter kirken går det en vei inn til venstre som man kan kjøre inn og parkere på. Etter et lite stykke opp i veien og inn i skogen kommer man til veien til Holtevarden, Her oppe kan man se utrolig langt utover vannet, man kan se mot Hvaler og man kan også se Kråkerøy kirke som ligger rett nede her sånn.

Man kan også velge å parkere på et sted som heter Steinhyttta som ligger langs Kråkerøyveien, krysse veien og følge de blå merkene på trærne til man kommer opp til Holtevarden. Her oppe kan man nyte utsikten, skogens ro og herlig fin natur eller man kan kose seg med å båle litt eller ta en liten kopp med kaffe hvis man vil det, eller kakao eller en varm kopp med te f.eks.

rbshcof

Ifølge store norske leksikon på nettet, står det dette om Holtevarden på nettet: Holtevarden, høyeste punkt på Kråkerøy i Fredrikstad kommune, Østfold, sør for Fredrikstad; 67 moh. Stor gravrøys fra bronsealderen. Dersom man søker mer på google så kan man finne ut via Kråkerøynet at varden var noe av det første som hevet seg etter istiden: 

Det skal nevnes at før Erling Johansens undersøkelser var det kjent få funn fra boplasser her i bygda, nå derimot har vi en samling redskap og avfall som nærmer seg 10 000 stykker. Det er allikevel funnet et og annet som det kan leses om under menyen "Redskaper / våpen".

I siste istid ble hele den skandinaviske halvøy presset ned av den enorme istyngden. Men da isen for 10-12000 år siden begynte å smelte, hevet landet seg på ny. Tenk deg nå 6000 år tilbake i tid i det området som skulle bli Kråkerøy. Da hadde du møtt en brenningkranset og værhard liten holme som lå helt åpen mot storhavet. I sør lå bare noen småøyer der du i dag ser Hvaler. Den lille holmen er i dag Breifjell! 

Da hadde allerede Holtevarden, Sunnsilåsen, Enhusvidda, Åsgårdvarden og Kjøkøy dukket opp av sjøen. Holtevarden var selvsagt det første av Kråkerøy som hevet seg opp over vann. Det må ha skjedd ca 1000 år før Breifjell ble en holme. Møt sørvest ligger det endeløse havet. Tenk deg disse holmene i storm. Hvitt av brenning og skum ligger det første Kråkerøy. I det sørvendte stupet ved Holtevarden står brottene på, og like i sør bryter sjøen i mektige skavler over et undervannsskjær, det er Kariknatten

Alle åsene som er nevnt over ligger som en liten skjærgård rundt deg, og først lang oppe i Tune eller Skjeberg kan du se det virkelige fastlandet. De høyeste toppene i Rolvsøy, Torsnes og Onsøy er allerede skogkledte, store øyer. Det er nå et godt klima. Somrene er varme og skoger av eik og andre løvtrær vokser frem. På denne tiden er menneskene for lengst kommet til Østfold. De lever langs strendene som jegere og fiskere og kom hit sørfra ikke så lenge etter at isen smeltet. Det var etterkommerne etter disse som holdt til langs kysten innenfor de første små skjærene i Kråkerøy. - står det å lese på nettsidene til Kråkerøy.net. Mye spennende historie å lese på her altså! Jeg har også vært å besøkt nevnte Kariknatten tidligere, også her kan man se fantastisk utsikt utover vakkert landskap og vannet skimtes i det fjerne.

norsmartcapturecofsmartcapturecofrhdrcofsmartcaptureoznorcofrhdroznorbshcofdavoznormdecofrhdrrhdrrhdrmderhdroznormdeoznorsdrcofcof

Som man ser på bildene over her, så er det utrolig vakkert her også på høsttiden. Masse fine herlige høstfarger møter deg på turen opp og ned fra Holtevarden. Og på bildene kan man også se de blå merkene man kan følge for å komme seg opp og ned fra Holtevarden. På toppen er selve varden liggende der oppe med bålplass og benk man kan sitte på og nyte godværet på og går man litt bortover fra varden og mot kirken så kan man virkelig nyte utsikten og sola når den er fremme. Man kan se fantastiske Kråkerøy kirke liggende nedenfor her, man kan se Kråkerøyveien som går utover mot herlige Hvalerøyene, man kan se flott natur og ut mot havet som Rune Rudberg ville sunget det. Dette er en tur som anbefales for hele familien både store og små ettersom det er litt klatring underveis den ene veien mens den andre veien går rett opp til Holtevarden med en herlig skogssti som leder deg til toppen. Det anbefales å parkere ved Steinhytta (Se bilde lenger opp med skilt) og rusle over veien og opp i åsen derifra.

Håper dere vil ta dere en tur hit i godværet som kommer de neste dagene og nyte det deilige høstværet! Inntil vi skrives, eller prekæs eller hørs igjen! 

Have a nice evening!

6

Så utrolig mange flotte bilder av flott natur :)

mnilaa: tusen takk for det :-)

Wow! Utrolig vakkert!

krydderurta:tusen takk for det :-)

Så utrolig fin blogg du har, digger den!! Gjerne ta deg en tur innom bloggen min 😘

Therese Sørenes: tusen tusen takk for det! Det skal jeg gjøre :-)

Skriv en ny kommentar